top of page

Psikoterapi Nedir?

Genel anlamıyla akıl hastalarının, ruhsal rahatsızlıkların, davranış bozukluklarının, vb. tedavisi veya semptomlarının hafifletilmesi amacıyla kullanılan her türlü biliÅŸsel, davranışsal yöntem.

YetİŞkİn Psİkoterapİsİ ve Danışmanlığı

Bireylerin kendilerini daha iyi tanımalarına, davranışlarını anlamalarına ve kendilerini geliştirmelerine yardım eder...

ÇOCUK VE ERGEN  PSİKOTERAPİSİ

Çocukluk ve ergenlik döneminde geliÅŸimin hızlı olmasından kaynaklı bazı uyum problemleri gözlenmekte...

AİLE DANIÅžMANLIÄžI VE ÇİFT PSİKOTERAPİSİ

Aile danışmanlığı, aileyi daha iyi iÅŸlevselliÄŸe getirebilmek için psikoterapi sürecidir...

EĞİTİM DANIÅžMANLIÄžI VE ÖÄžRENCİ KOÇLUÄžU

ÖÄŸrencilerin kendi potansiyellerini tanımasını saÄŸlayıp, bu potansiyeli ortaya çıkaran koçluk modelidir...

YetiÅŸkin Psikolojisi

Yetişkin Psikoterapisi ve Danışmanlığı

Yetişkin Psikoterapisi ve Danışmanlığı

Bireysel psikolojik danışma nedir?

 

Bireylerin kendilerini daha iyi tanımalarına, davranışlarını anlamalarına ve kendilerini geliÅŸtirmelerine yardım ederken; karşılarına çıkan akademik, kiÅŸisel ve sosyal problemleri ile baÅŸ etme becerilerini kazanmalarını amaçlamaktadır. Bu süreç psikolojik danışman ve birey arasında birebir gerçekleÅŸir ve gizlilik esasına dayalıdır.

 

Bireysel Psikolojik Danışma Hangi Durumlarda Tercih Edilmeli?

 

KiÅŸilerde gözlenen bazı durumlar bireysel danışma için oldukça uygundur. Bu durumlar;

KiÅŸisel geliÅŸim, aile içi iletiÅŸim, öfke kontrolü, stres yönetimi, özgüven kazanımı, depresyon, kayıp ve yas süreci, uyku problemleri, yeme problemleri, kaygı ve panik atak problemleri, travma sonrası stres bozuklukları, obsesif kompulsif bozukluk.

 

Bireysel Psikolojik Danışma Süreci Nasıl İlerler?

 

Bireysel psikolojik danışmalar rahatsızlığın düzeyine ve seyrine göre haftalık veya iki haftalık olarak ayarlanabilir. Kayseri Psikolog seansları 45-55 dakika aralığında sürmektedir.

​

​

Çapa 1

Çocuk Psikoterapisi

Çocukluk döneminde geliÅŸimin hızlı olmasından kaynaklı bazı uyum problemleri gözlenmektedir. Çocuklar geliÅŸimsel dönemde bu hıza bazen ayak uyduramaz ve zorlanırlar. Bu zorlanmaları duygusal ve davranışsal problemler takip edebilir. Bu durumun temel nedeni çocukların, yetiÅŸkin bir birey gibi hissettikleri duyguları, anlamlandırmaya çalıştıkları durumları konuÅŸarak ifade edemiyor olmalarıdır. Bu durumları davranış deÄŸiÅŸiklikleri ile anlatarak bir nevi yardım isterler. Bu gibi durumlarda çözüme yönelik adımlar atılmaz ve görmezden gelinirse farklı sorunların meydana gelmesine sebep olabilir.

 

Çocuk Psikoterapisi Hangi Durumlarda Tercih Edilmeli?

 

Ebeveyn, çocuÄŸu iyi gözlemlemeli ve aÅŸağıda ki durumları göz ardı etmeden takip etmelidir. Bu durumlar çocuk psikoterapisi için oldukça uygundur. Bunlar;

BaÄŸlanma sorunları, uyku düzeni, yemek alışkanlığı, okula baÅŸlama ve uyumu, gecikmiÅŸ konuÅŸma, alt ıslatma, kardeÅŸ kıskançlığı, boÅŸanma, kayıp ve yas süreci, çocuÄŸun cinsel eÄŸitimi, yaygın geliÅŸimsel bozukluklar, dikkat eksikliÄŸi ve hiperaktivite bozukluÄŸu, sınav kaygısı, stres yönetimi, öfke kontrolü, tuvalet eÄŸitimi.

 

Çocuk Psikoterapi Süreci Nasıl İlerler?

 

Çocuklarla görüÅŸmeler için ilk olarak aile ile görüÅŸme saÄŸlanır ve ardından 3 haftalık olarak çocuk takip edilir. Çocukla yapılan 3 görüÅŸme sonrasında, 4. haftada aile ile bilgilendirme seansı gerçekleÅŸir. Seanslar 45-55 dakika aralığında sürmektedir. Bu süreç tekrarlı biçimde süregelir.

Kalem Psikolojisi Çocuk Psikolojisi

Çocuk Psikoterapisi

Ergen Psikolojisi

Ergen Psikoterapisi

Ergen Psikoterapisi

Ergenlik dönemi en karmaşık dönemlerden biridir. Birey bu evrede çocuk deÄŸildir fakat yetiÅŸkin de deÄŸildir. Bedensel, duygusal, zihinsel ve hormonel olarak çok hızlı deÄŸiÅŸim yaÅŸanır. Birey bu karmaşık ve hızlı deÄŸiÅŸime ayak uydurmakta zorlanmalar yaÅŸamaktadır. Bunun yanında bazı bireylerde yaÅŸanan ani geliÅŸimler örneÄŸin kazalar, afetler veya yas gibi durumlarda zorlanmalara neden olabilir. Bu durumlarda terapi desteÄŸi oldukça önemlidir. Ergen bu süreçte kendini bulma ve anne babaya kanıtlama çabasındadır. Terapistin ona sunduÄŸu koÅŸulsuz kabul geliÅŸtirici bir deneyim sunmaktadır.

 

Ergen Psikoterapisi Hangi Durumlarda Tercih Edilmeli?

​

Ebeveyn, çocuÄŸu iyi gözlemlemeli ve aÅŸağıda ki durumları göz ardı etmeden takip etmelidir. Bu durumlar çocuk psikoterapisi için oldukça uygundur. Bunlar;

BaÄŸlanma sorunları, uyku düzeni, yemek alışkanlığı, okula baÅŸlama ve uyumu, gecikmiÅŸ konuÅŸma, alt ıslatma, kardeÅŸ kıskançlığı, boÅŸanma, kayıp ve yas süreci, çocuÄŸun cinsel eÄŸitimi, yaygın geliÅŸimsel bozukluklar, dikkat eksikliÄŸi ve hiperaktivite bozukluÄŸu, sınav kaygısı, stres yönetimi, öfke kontrolü, tuvalet eÄŸitimi.

 

Ergen Psikoterapi Süreci Nasıl İlerler?

​

Ergenlerle görüÅŸmeler için ilk olarak aile ile görüÅŸme saÄŸlanır ve ardından 3 haftalık olarak çocuk takip edilir. Çocukla yapılan 3 görüÅŸme sonrasında, 4. haftada aile ile bilgilendirme seansı gerçekleÅŸir. Seanslar 45-55 dakika aralığında sürmektedir. Bu süreç tekrarlı biçimde süregelir.

Aile Danışmanlığı ve Çift Psikoterapisi

Aile danışmanlığı, aileyi daha iyi iÅŸlevselliÄŸe getirebilmek için psikoterapi sürecidir. Aile danışmanlığı ve çift terapisi, kiÅŸinin içinde bulunduÄŸu yapıda deÄŸiÅŸim meydana getirmek için tasarlanmıştır. Aile danışmanlığı ve çift terapisi kiÅŸiliklere deÄŸil, aile dinamiklerine hitap eder. Aile danışmanlığını ve çift terapisi arasındaki fark; çift terapisi sadece çiftlerin sorunlarına odaklanırken, aile danışmanlığı tüm aileyi bütün olarak ele alır ve aile üyeleri ile temasa geçmektedir.

 

Aile Danışmanlığı ve Çift Terapisi Hangi Durumlarda Tercih Edilmeli?

 

Aile ve eÅŸ iliÅŸkilerinde sorun yaÅŸayan herkes bu tedaviden yararlanabilir. Belirli durumlarda ise yasal olarak aile danışmanlığı ve çift terapisi önerilir. Bu durumlar;EÅŸ iliÅŸkisi, evlilik sorunları, boÅŸanmak, alkol ve madde kullanımı, yas, kayıp ve travma, duygusal istismar, ihmal ve ÅŸiddet, aile hayatındaki deÄŸiÅŸiklikler, (iÅŸ deÄŸiÅŸikliÄŸi, taşınma vb.) anksiyete ve depresyon dahil olmak üzere duygudurum bozuklukları, ebeveynlik yetenekleri, cinsel psikolojik zorluklar, iÅŸ baskısı, ekonomik meseleler, çiftler arası güvensizlik, evlilik korkusu, iletiÅŸimsizlik, aldatılma, evlilik öncesi hazırlıklar, boÅŸanma süreçleri, önceden yaÅŸanılmış iliÅŸkisel travmalar.

 

Aile Danışmanlığı ve Çift Terapisi Süreci Nasıl İlerler?

 

Psikoterapide kullanılan tedavinin türü ve süresi, danışanın kiÅŸisel ihtiyaçlarının yanı sıra farklı tedavi yöntemlerine verilen desteklere baÄŸlı olarak deÄŸiÅŸebilir. Çift ve aile seanslarında kaç görüÅŸme ile devam edileceÄŸine karar vermek çeÅŸitli kriterlere baÄŸlıdır.

Aile Danışmanlığı ve Çift Psikoterapisi

Aile Danışmanlığı ve Çift Psikoterapisi

Eğitim Danışmanlığı ve Öğrenci Koçluğu_edited.jpg

EÄŸitim Danışmanlığı ve ÖÄŸrenci KoçluÄŸu

EÄŸitim Danışmanlığı ve ÖÄŸrenci KoçluÄŸu

ÖÄŸrencilerin kendi potansiyellerini tanımasını saÄŸlayıp, bu potansiyeli ortaya çıkaran koçluk modelidir. EÄŸitim koçunun temel amacı öÄŸrencinin geliÅŸmesine yardımcı olmaktır. Bu süreç, öÄŸrencilerin kendi istekleri doÄŸrultusunda saÄŸlanan görüÅŸmelerdir. Bu sistem içerisinde geliÅŸimi saÄŸlamak isteyen taraf öÄŸrenci olmalıdır. Koçlar, öÄŸrencilerin rehberidir. ÖÄŸrencilerin kendini tanıması, hedefler belirlemesine yardım eden aktiviteler oluÅŸturur.

 

EÄŸitim KoçluÄŸu ve EÄŸitim Danışmanlığı DesteÄŸini Kimler Tercih Etmeli?

 

Bazı durumlarda öÄŸrenci desteÄŸe ihtiyaç duyabilmekte bunlara örnek aÅŸağıdaki gibidir;

 

Okuldaki baÅŸarıyı yükseltmek ve takip etmek, sınav sürecinde endiÅŸelerin azaltılmasına, sınav baÅŸarısının takibi ve yükseltilmesi, aile içerisinde iletiÅŸim yönündeki problemlerin azalmasına yardım etme, sosyal ve arkadaÅŸ iletiÅŸimlerinin saÄŸlıklı bir ÅŸekilde geliÅŸmesine katkı sunmak, yeteneklerini ve ilgisini tespit edip, mesleki anlamda yönlendirmeler, baÅŸarılı çalışma, zaman yönetimi gibi akıcı izlenimler oluÅŸturmak ve süreci takip etmek, bireylerin kendi benliÄŸini tanıması ve hedeflerinin belirlenmesi için motive etmek, belirlenmiÅŸ hedeflere ulaÅŸmak için stratejiler belirleyip, yönlendirmek, plan ve program geliÅŸtirip, planda sapmaları ve devamlılığı denetlemek, kiÅŸilerin aile ve çevreleriyle iletiÅŸimlerinde olan aksaklıkların giderilmesini saÄŸlamak, bireylerin yetenek ve ilgi odaklarının tespitini saÄŸlayıp, mesleki yönlendirmeler yapmak, kaygı ve stres yönetimi yaparak, bu durumlara sebep olabilecek durumların ortadan kaldırılmasını saÄŸlamak.

Made by Kalem©, 2024

bottom of page